О вештачкој интелигенцији у КСТ-у

О вештачкој интелигенцији у КСТ-у

У уторак, 29. октобра, Центар за промоцију науке организовао је још један Научни кафе. Овога пута домаћин нам је био Клуб студената технике у згради техничких факултета, а разговарали смо о вештачкој интелигенцији – једној свеприсутној теми што у медијима, што у свакодневници.

Наратив који се развио око овог питања је у великој мери сензационалистички, без дубљег разумевања тематике. Кроз разговор желели смо да направимо пре свега чињеницама поткрепљен општи преглед и да се позабавимо основама ове врло широке теме.

Дакле, о чему говоримо када говоримо о вештачкој интелигенцији? Гости кафеа били су др Милош Јовановић, доцент, са ФОН, др Борис Делибашић, редовни проф, са ФОН-а, др Дражен Драшковић са ЕТФ-а, и Бојана Вишекруна са Филозофског факултета и кабинета Председнице владе Републике Србије. Трибину је модерирао Петар Лаушевић, саветник у Сектору за међународну сарадњу Центра за промоцију науке. Учесници су се потрудили да дају поглед на вештачку интелигенцију из више аспеката, од техничких до етичких.

Активна публика , која је напунила КСТ, постављала је врло конкретна питања везана за не само домет вештачке интелигенције и временске оквире у којима учесници очекују кључна достигнућа, већ и о образовном систему који треба да прати технолошки развој. Говорници су дали конкретне примере из њиховог рада у области пре свега машинског учења и обраде података, које су две највеће теме за читаву област вештачке интелигенције. Један од закључака, такође, био је да је страх од губитака радних места услед напретка вештачке интелигенције неоправдан и да истраживања показују да је тренд заправо супротан, те да у областима вештачке интелигенције број радних места расте.

Остале активности

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.