CPN na konferenciji Udruženja alumnista programa Marija Kiri (MCAA)

CPN na konferenciji Udruženja alumnista programa Marija Kiri (MCAA)

Predstavnici Centra za promociju nauke učestovali su u konferenciji Udruženja alumnista programa Marija Kiri (MCAA) koja je, od 14. do 16. marta, održana na Univerzitetu Milano-Bikoka u Milanu (Italija). Konferencija je proslavila deset godina udruženja usmerenog na podršku istraživačima i mladim naučnicima na njihovom karijernom putu.

Tokom tri dana ovaj događaj obuhvatio je brojna zvanična obraćanja, predavanja, panel diskusije, radionice i druge formate, uz učešće oko 300 alumnista i drugih učesnika iz celog sveta.

Centar za promociju nauke je, u okviru aktivnosti na projektu SECURE  programa Horizont Evropa, zajedno sa  članovima MCAA, ICoRSA i drugim partnerima projekta, učestvovao u ovoj konferenciji panel sesijom na temu „Negovanje istraživačke kulture: Podrška održivim karijerama u Evropi“. Ovo je bila još jedna od aktivnosti kojima projekat direktno dolazi do istraživačke zajednice i pokreće važne razgovore o budućnosti evropskog istraživačkog prostora. Pokrenuta su pitanja o stabilnim, održivim istraživačkim karijerama, teme kao što su transparentnost, konkurentno i inkluzivno zapošljavanje, poštena plata i beneficije, priznanje, zdravo radno okruženje, podržavajuće upravljanje i odgovorna evaluacija. Panelisti su ponovili važnost usvajanja zajedničkih karijernih puteva u Evropi i pristupa zasnovanih na dokazima, naglašavajući potrebu za inkluzivnim liderstvom kako bi se olakšale značajne transformacije u istraživačkoj kulturi.

Na pratećoj izložbi razgovarali smo sa istraživačima o izazovima na njihovom karijernom putu, a na projektnom štandu predstavili smo ciljeve i dosadašnje rezultate projekta, koji su usmereni na kreiranje metodologije i rešenja za unapređenje istraživačkih karijera u Evropi, sa posebnim akcentom na mlade istraživače.

Ostale aktivnosti