Lansiranje Klimatske platforme – inicijativa Centra za promociju nauke

Lansiranje Klimatske platforme – inicijativa Centra za promociju nauke

Svečano lansiranje Klimatske platforme održano je 19. aprila, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, uz prisustvo istaknutih eksperata i aktivista.

Klimatska platforma je inicijativa pokrenuta sa idejom da okupi zajednicu, deli i promoviše znanja, i pruži podršku akcijama usmerenim na rešavanje klimatskih izazova. Sa ciljem da postane zajednica eksperata, aktivista, angažovanih pojedinaca i organizacija, Platforma će omogućiti razmenu ideja, iskustava i najboljih praksi u oblasti održivosti i zaštite životne sredine, kao i planiranje zajedničkih aktivnosti i usmereno delovanje.

Na događaju su govorili istaknuti stručnjaci i aktivisti, predstavljajući svoje projekte i inicijative u borbi sa klimatskim izazovima.

Slađana Savić sa Hemijskog fakulteta predstavila je projekat ELIPS, koji se bavi ekološkom pismenošću, ističući značaj obrazovanja u promeni svesti o zaštiti životne sredine. 

Predstavnici Mikser festivala podelili su svoja iskustva u mobilizaciji javnosti kroz kulturne i edukativne događaje, dok je profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta govorio o naučnim aspektima klimatskih promena i važnosti tačnih i pravovremenih informacija. Dr Marjana Brkić, programska direktorka Centra za promociju nauke, predstavila je Karavan za klimu Centra za promociju nauke. Ovaj projekat ima za cilj da širom zemlje podigne svest o klimatskim promenama kroz edukativne i interaktivne aktivnosti, direktno uključujući zajednice u dijalog i akcije za zaštitu životne sredine. Sabina Kerić iz udruženja Ekonaut predstavila je njihove inicijative za urbane bašte, ukazujući na značaj urbanog poljoprivrednog razvoja i ekološke svesti u urbanim sredinama. Irena Šujdović iz Centra za promociju nauke predstavila je projekat LOESS, fokusiran na obrazovanje o zemljištu i održivom upravljanju resursima, ističući važnost multidisciplinarnog pristupa u rešavanju kompleksnih klimatskih izazova.

Klimatska platforma objedinjuje raznovrsne projekte, programe i inicijative u domenu klimatskih promena, težeći da postane centralno mesto okupljanja svih koji su aktivno uključeni u borbu protiv klimatskih izazova. Kroz niz interaktivnih sadržaja, obrazovnih resursa i aktuelnih informacija, želimo da podstaknemo dijalog o klimatskim pitanjima i pružimo korisnicima resurse za informisanje i inspiraciju. 

Klimatska platforma će nastaviti da okuplja stručnjake, aktiviste i organizacije, sa planiranim kvartalnim tematskim okupljanjima. Ovi redovni susreti će omogućiti kontinuiranu razmenu znanja i iskustava, podstičući zajedničke akcije i angažovanje u rešavanju klimatskih izazova. 

Ostale aktivnosti