ESOF 2024: Kako društvene promene oblikuju nauku

ESOF 2024: Kako društvene promene oblikuju nauku

Jedna od najvažnijih međunarodnih naučnih konferencija u Evropi, EuroScience Open Forum (ESOF), ove godine održana je od 12. do 15. juna, u poljskom gradu Katovice, pod sloganom Life Changes Science.

I ovoga puta konferencija je okupila veliki broj naučnika iz različitih delova sveta koji su predstavili svoja aktuelna istraživanja, uz poseban naglasak na realan uticaj tih istraživanja na širu zajednicu. Glavna tema ovogodišnje konferencije bila je transformacija, a domaćini nisu propustili priliku da prikažu višeslojnu transformaciju kroz koju Šlesko vojvodstvo i, uopšte, južni deo Poljske, prolaze već duže vreme. U skladu sa tim, čitav program na ESOF-u bio je podeljen na nekoliko celina: digitalnu transformaciju, održivo okruženje, energetsku tranziciju, kulturne identitete i društvene transformacije, unapređenje zdravlja društva i promene koje se tiču shvatanja izvrsnosti u nauci.

ESOF, koji se održava na svake dve godine, u Katovice je privukao čak 3500 učesnika i ponudio im preko 120 različitih aktivnosti, šest plenarnih sesija, sedam seminara i 10 predavanja ključnih predavača (keynote speakers), a na trodnevnoj konferenciji u Poljskoj prisustvovali su i na njoj aktivno učestvovali i predstavnici Centra za promociju nauke.

Centar za promociju nauke predstavio je dva značajna i zanimljiva projekta. Jedan je SECURE, u čijem fokusu su karijere istraživača, dok je cilj drugog projekta, LOESS -a, da skrene pažnju javnosti na važnost zdravlja zemljišta i održivog upravljanja resursima tla.

Projekat SECURE posvećen je unapređenju dugoročnog razvoja karijera istraživača kroz kreiranje sopstvene metodologije, pilot-modela i preporuka. Ciljevi projekta uključuju razvoj sveobuhvatnog okvira za istraživačke karijere (Research Career Framework – RCF), modele karijernog razvoja od početnih angažovanja do stalnih pozicija (Tenure Track-Like Models – TTL), te sprovođenje pilot-programa za testiranje i usavršavanje RCF-a. Posetioci su saznali više o projektu kroz razgovor sa stručnjacima na štandu projekta, kao i na zasebnoj sesiji posvećenoj karijerama istraživača.

Da bismo sačuvali zdravo tlo, potrebno je više od pukih naučnih informacija – neophodno je da ljudi razumeju njegov značaj i angažuju se u rešavanju problema. Projekat LOESS mapira, povezuje i angažuje aktere u 15 zemalja kako bi razvio obrazovne sadržaje o zemljištu – inovativne kurseve o tlu, koji će uključiti i aplikacije bazirane na virtuelnoj realnosti. Na sesiji, koju je prvog dana događaja moderirao Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju CPN-a, predstavljene su inovativne obrazovne prakse i druge kreativne inicijative za promociju zdravlja tla u Evropi.

Konferencija održana u Poljskoj pružila je izvrsnu platformu za diskusiju i saradnju, a pored toga podstakla je naučnike i stručnjake iz različitih oblasti da se udruže i zajedno započnu rad na kreiranju održive budućnosti. Ovaj događaj, svojim bogatim programom, aktuelnim temama i predavanjima najrelevantnijih sagovornika, još jednom je potvrdio značaj nauke u oblikovanju boljeg i održivijeg sveta za sve nas.

Ostale aktivnosti