CPN na ECSA 2024 konferenciji u Beču

CPN na ECSA 2024 konferenciji u Beču

Na konferenciji ECSA 2024, održanoj u Beču, od 3. do 6. aprila, dr Bojan Kenig je ispred Centra za promociju nauke predstavio prvi otvoreni poziv za finansiranje projekata građanskih naučih istraživanja u Srbiji, kroz prezentaciju pod nazivom Empowering Citizen Science: Serbia’s First Open Call for Citizen Science Projects.

U okviru ove prezentacije predstavljeni su pionirski napori Srbije u podsticanju kolaborativnog istraživanja između građana i naučnih istraživača, označavajući značajnu prekretnicu kao prvu inicijativu te vrste u regionu Zapadnog Balkana.

Otvoreni poziv, koji je vodio Centar za promociju nauke pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, imao je za cilj da pruži strukturisanu podršku građanskim naučnim inicijativama. Poziv je podstakao projekte koji su usklađeni sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG), promovišući inovativne i participativne pristupe za rešavanje društvenih izazova.

Odgovor na poziv obuhvatio je 127 podnetih predloga projekata, i istakao volju naučne zajednice i građana da se uključe u istraživačku saradnju. Šest odabranih projekata, sa temama u rasponu od biodiverziteta i nauka o životnoj sredini do javnog zdravlja, predstavljaju primer raznolikog i uticajnog potencijala građanskih naučnih istraživanja u Srbiji.

Učešće CPN-a na konferenciji ECSA 2024 predstavljalo je odličnu platformu za deljenje ovih dostignuća, kao i priliku za sticanje novih znanja od globalne zajednice građanskih naučnih istraživanja. Posvećeni smo nastavku ovih poduhvata i podsticanju inkluzivnijih i uticajnijih istraživačkih projekata u budućnosti.

Izvor fotografija: ECSA

Ostale aktivnosti