Ložionica, Institut za veštačku inteligenciju Srbije i CPN pokreću stratešku saradnju

Ložionica, Institut za veštačku inteligenciju Srbije i CPN pokreću stratešku saradnju

Kreativno inovativni centar Ložionica i platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije potpisali su Memorandum o strateškoj saradnji sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku inteligenciju Srbije i Centrom za promociju nauke.

Strateška saradnja odnosi se pre svega na upotrebu nauke, inovacija i veštačke inteligencije u oblasti kreativnih industrija, posebno se fokusirajući na kreativnost ljudi, intelektualni kapital, harmonizaciju tehnologija i ljudi, kao i tehnologija i prirode. Ova saradnja doprineće ukupnom razvoju kreativnih industrija u Srbiji, ali će i podstaći korišćenje veštačke inteligencije u cilju osnaživanja ljudi i napretka celokupnog društva i ekonomije.

„Zajedničkim snagama Ložionica će realizovati svoju misiju, a to je da prvi srpski centar kreativnih industrija postane pokretač Srbije u nadolazećoj Industrijskoj revoluciji 5.0. Srbija je već globalno prepoznata kao važan partner kada je reč o veštačkoj inteligenciji, zbog čega je nedavno izabrana i da predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju. Takođe, posedujemo i Strategiju razvoja veštačke inteligencije koja predviđa njenu primenu u obrazovanju, ekonomiji, javnom sektoru, a prepoznati smo u svetu i kao zemlja talentovanih naučnika, inovatora, umetnika. To znanje i odličnu međunarodnu poziciju sada treba da iskoristimo i u svrhu razvoja kreativnog sektora, nauke, ekonomija zasnovanih na znanju i podršku našim talentima“, ističe Ana Ilić, direktorka Ložionice i nacionalne platforme Srbija stvara.

„Čast mi je što sam potpisala Memorandum, koji predstavlja početak jedne nove ere Ložionice, koju vidim kao okosnicu savremene priče industrijskog nasleđa. U sprezi sa naučnim istraživanjima, tehnologijama i umetnošću kroz kreativne industrije sigurna sam da ćemo izroditi dobre ideje i projekte, a oni će neminovno doprineti  svetu u kome živimo. Ložionica je zasigurno mesto koje pripada onima koji vide mogućnosti pre nego što one postanu očigledne“, ističe Danijela Vučićević, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

„Želimo da ostvarimo saradnju sa kreativnim industrijama u Srbiji, jer je to jedan od prioritetnih sektora razvoja. Očekujemo da će naš institut imati određeni prostor u Ložionici, koji će služiti za buduće saradnje i dalji razvoj. Imajući u vidu da generativna veštačka inteligencija ima veliki potencijal za uticaj na kreativne industrije, i to ne samo sa stanovišta tehničke primene, već i sa aspekta etike i odgovornog korišćenja veštačke inteligencije, radujemo se saradnji sa Ložionicom i platformom Srbija stvara“, kaže prof. dr Dubravko Ćulibrk, v.d. direktora Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

Ostale aktivnosti