CPN na 28. konferenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija u Dubaiju

CPN na 28. konferenciji o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija u Dubaiju

Godišnja konferencija Ujedinjenih nacija posvećena klimatskim promenama,  Conference of Parties COP28, održana je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od 30. novembra do 13. decembra 2024.

Kao najveći globalni klimatski skup, COP28 ima jasnu odrednicu donošenja ključnih političkih odluka i transformativnih mera prilagođavanja zajednice i društava širom sveta. Konferencija se održava svake godine od prvog klimatskog sporazuma UN-a 1992. godine. Ovakav skup je primarno namenjen vladama i donosiocima odluka kako bi se dogovorili o neophodnim koracima za kontrolu i zaustavljanje globalnog porasta temperature, odnosno za neophodno prilagođavanje do sada izmenjenim uslovima života na Zemlji.

Tokom konferencije, koja je u Dubaiju organizavana u Ekspo sitiju, ogromnom prostoru originalno izgrađenom za održavanje globalne Ekspo izložbe 2021. godine, organizovani su brojni prateći programi i aktivnosti, koji donose različite prakse i pristupe iz čitavog sveta. Predstavnici Centra za promociju nauke učestvovali su u delu programa posvećenom obrazovanju o klimatskim promenama i pravednoj tranziciji. Ovde se posebno ističe saradnja u okviru projekta We are the possible!, koji je pokrenuo Univerzitet iz Eksetera, Velika Britanija, sa kojim CPN sarađuje godinama unazad. Naredni događaj u okviru ovog programa biće realizovan u Beogradu krajem marta 2024.

Ostale aktivnosti