ЦПН на финалној конференцији пројекта WBC-RRI.NET у Скопљу

ЦПН на финалној конференцији пројекта WBC-RRI.NET у Скопљу

Конференција под називом Sustaining Responsible Research and Innovation in the Western Balkans одржана је 8. и 9. фебруара 2024. у Македонској академији наука и уметности у Скопљу.

Македонска академија наука и уметности била је домаћин финалне конференције Хоризонт Европа пројекта RRI-WBC.NET чији је координатор Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, на челу са проф. др Гораном Стојановићем. Пројекат RRI-WBC.NET окупља 13 партнера из 8 земаља Европе, с фокусом на дубљу интеграцију концепта Одговорног истраживања и иновација (енгл. Responsible Research and Innovation) унутар регионалних научних политика, истраживачких процеса и суштинског повезивања науке са заједницом у којој се развија.

Конференција је окупила бројне научнике, креаторе научних политика и научне комуникаторе, уз посебно осмишљен сегмент посвећен повезивању и подршци раду студената и младих истраживача из пет земаља Западног Балкана – Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије. Поред закључног дела пројекта и дељења финалних резултата, конференција је служила и као место сусрета актера из најшире научне заједнице у циљу даље сарадње и коришћења расположивих ресурса.

У програму конференције је учествовао и Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а, који је представио више програма Центра усмерених на дубље повезивање научне и шире друштвене заједнице, односно актуелних друштвених па и глобалних изазова. Посебно је истакнут национални програм грађанских научних истраживања, који је Центар успоставио уз подршку ресорног Министарства након сопственог учешћа у сродним европским програмима и пројектима.

Више информација о пројекту RRI-WBC.NET можете пронаћи на: wbc-rri.net

Остале активности