„Rezonantna sećanja“ u Centru za promociju nauke

„Rezonantna sećanja“ u Centru za promociju nauke

Grupa umetnika i istraživača iz Estonije boravila je u Beogradu u okviru projekta European Digital Deal. Cilj njihovih „Rezonantnih sećanja“ je da premoste generacijski jaz između mladih i starih u Srbiji.

U periodu od 1. do 12. jula ove godine, Centar za promociju nauke je, u okviru rezidencije koja je deo projekta European Digital Dealugostio troje umetnika i istraživača sa estonskog Univerziteta u Talinu. Cilj njihovog projekta „Rezonantna sećanja“ je da izgrade most između generacija, fokusirajući se na empatiju i prevazilaženje digitalnog jaza. 

Tokom prve faze rezidencije gosti iz Estonije bavili su se pitanjem kako ubrzana digitalizacija utiče na stariju populaciju. Julija Sion, Nunu Koreija i Klopi Dijaz Rejes žele da stvore opipljive umetničke artefakte koji se zasnivaju na sećanjima naših starijih sugrađana. Ideja je da ovi artefakti sadrže, između ostalog, i audio i taktilne komponente, „omogućavajući posetiocima senzorno uranjanje u sećanja starijih i podstičući empatiju kod mladih“. 

„Ovo su bile dve sadržajne nedelje, tokom kojih smo uradili 15 intervjua sa starijim građanima i zabeležili njihova značajna sećanja. Neka od njih uključuju digitalne tehnologije, neka ne, ali sve će nam to biti od koristi kada u budućnosti budemo radili na izložbi i drugim stvarima koje će biti proizvod ove rezidencije“, kaže Nuno Koreija, istraživač, audio-vizuelni umetnik i vanredni profesor digitalne transformacije na Univerzitetu u Talinu.

„Zadovoljni smo rezultatima, dubinom i smislenošću uspomena koje su podelili sa nama, njihovom velikodušnošću. Uvek smo se osećali dobrodošlo, i kada smo ih viđali u njihovim kućama ili kafeima“, dodaje Koreija. 

Osim održanih intervjua, odnosno sesija sa starijim sugrađanima u Beogradu, Pančevu, Dolovu i Rumi, Koreija, Sion i Dijaz Rejes su održali dve radionice: jednu u selu Dolovo nadomak Pančeva, u Domu kulture „25. maj“, u saradnji sa Udruženjem penzionera Dolovo, i drugu u Dnevnom centru i klubu „Igor Holodkov“ u Beogradu, u saradnji sa Ustanovom Gerontološki centar Beograd. 

Koreija kaže da iz Beograda nose mnogo lepih uspomena, kao i kvalitetnog materijala koji će im pomoći da nastave sa radom u Talinu:

„Bilo je veoma intenzivno i imali smo zaista mnogo sreće. Centar za promociju nauke je bio odličan domaćin, ispunili ste sve naše zahteve i pomogli nam. Umorni smo, ali srećni zbog onoga što smo postigli.“

Julija Sion, istraživačica na Univerzitetu u Talinu, koja se prevashodno bavi posredovanim dodirom, nosivom tehnologijom i metodama generativnog dizajna, kaže da joj je žao što odlazi, i da se veoma raduje povratku u Beograd krajem ove godine: 

„Ovo je bio zaista odličan početak projekta. Osećala sam se sigurno u rukama Centra za promociju nauke, jer sam znala da ćete nam pomoći da se sve desi onako kako smo i planirali.“

Klopi Dijas Rejes, tekstilna umetnica koja istražuje sećanja kroz metafore, moderirala je dve radionice, u Dolovu i Beogradu. Osim u poslovnim aktivnostima, kaže da je uživala u obilascima Beograda, hrani i ljubaznosti ljudi.

„Ovo je zaista bilo lepo iskustvo, osećala sam se dobrodošlo. Drago mi je što su i stariji sugrađani osećali da su dobrodošli na našim radionicama. Održali smo dve radionice u dva konteksta, dve različite postavke, i obe su za mene bile veoma bogate u svakom smislu.“

„Rezonantna sećanja“ će javnosti prvi put biti predstavljen na festivalu Ars elektronika u septembru 2025, a potom i na art+science manifestaciji u oktobru iste godine. 

Projekat European Digital Deal (Evropski digitalni dogovor) istražuje kako ubrzani procesi digitalne transformacije i uspon tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje i algoritamska obrada podataka, direktno utiču na evropske demokratske vrednosti i integritet naših demokratskih sistema. Mreža evropskih i globalnih partnera, koju čine akteri iz kulturnog sektora, umetnici, kreativci, istraživači, naučne institucije i predstavnici javnog sektora, okupljaju se da istraže kako umetničke perspektive mogu delovati kao katalizatori za održive inovacije. Ovim temama će se u periodu 2023–2026. godine baviti konzorcijum od 13 partnera pod rukovodstvom Ars elektronike iz Linca, Austrija. Pored rezidencije čiji je domaćin Centar za promociju nauke, odabrano je još 11 umetničkih rezidencija širom Evrope, koje istražuju duboku upletenost novih tehnologija i demokratije.

Ostale aktivnosti