Путујућа климатска акција у Котору

Путујућа климатска акција у Котору

Центар за промоцију науке наставио је Путујућу климатску акцију – Roadshow, која, у склопу пројекта Climateurope2, кроз уметност и науку промовише климатске сервисе широм региона. После Ријеке и Тиране, од 11. до 14. августа, Путујућу климатску акцију угостио је Котор.

Путујућа климатска акција – Roadshow одвијаће се на укупно 10 локација у Југоисточној Европи, а првих пет се спроводе до краја 2024. године. Циљ ове акције, која представља спој науке и уметности, јесте подизање свести о улози климатских сервиса, као и упознавање грађана са научним чињеницама о климатским променама. Прва два догађаја реализована су у Ријеци и Тирани, од 19. до 21. јуна ове године, док је трећи спроведен у Котору, у сарадњи са Институтом за биологију мора Универзитета Црне Горе, од 11. до 14. августа. 

Центар је которској публици представио имерзивну уметничку инсталацију „Климатска капсула“, која је била изложена на Институту у склопу фестивала Котор Арт. Поред уметничког садржаја, локални партнер и Центар организовали су и панел о климатским сервисима, који је окупио све заинтересоване за коришћење климатских информација. Панел је обухватио разноврсан спектар тема, од локалних проблема, као што су последице климатских промена на морски екосистем, до хидрометеорлогије и сеизмологије под утицајем климатских промена. 

ЦПН наставља да промовише климатске сервисе како би проширио заједницу њихових корисника. У складу са овим циљем, свако може постати члан заједнице путем следећег ЛИНКА и учествовати у будућим догађајима и програмима Путујуће климатске акције. Центар за промоцију науке обићи ће још седам локација, а наредне две су Сарајево и Скопље.

Подсећамо да је у склопу Climateurope2 Roadshow програма отворен и јавни позив Климатске акције кроз поезију и фотографију. Пријаве су и даље отворене, а можете се пријавити на овом ЛИНКУ

Остале активности