Putujuća klimatska akcija u Kotoru

Putujuća klimatska akcija u Kotoru

Centar za promociju nauke nastavio je Putujuću klimatsku akciju – Roadshow, koja, u sklopu projekta Climateurope2, kroz umetnost i nauku promoviše klimatske servise širom regiona. Posle Rijeke i Tirane, od 11. do 14. avgusta, Putujuću klimatsku akciju ugostio je Kotor.

Putujuća klimatska akcija – Roadshow odvijaće se na ukupno 10 lokacija u Jugoistočnoj Evropi, a prvih pet se sprovode do kraja 2024. godine. Cilj ove akcije, koja predstavlja spoj nauke i umetnosti, jeste podizanje svesti o ulozi klimatskih servisa, kao i upoznavanje građana sa naučnim činjenicama o klimatskim promenama. Prva dva događaja realizovana su u Rijeci i Tirani, od 19. do 21. juna ove godine, dok je treći sproveden u Kotoru, u saradnji sa Institutom za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, od 11. do 14. avgusta. 

Centar je kotorskoj publici predstavio imerzivnu umetničku instalaciju „Klimatska kapsula“, koja je bila izložena na Institutu u sklopu festivala Kotor Art. Pored umetničkog sadržaja, lokalni partner i Centar organizovali su i panel o klimatskim servisima, koji je okupio sve zainteresovane za korišćenje klimatskih informacija. Panel je obuhvatio raznovrsan spektar tema, od lokalnih problema, kao što su posledice klimatskih promena na morski ekosistem, do hidrometeorlogije i seizmologije pod uticajem klimatskih promena. 

CPN nastavlja da promoviše klimatske servise kako bi proširio zajednicu njihovih korisnika. U skladu sa ovim ciljem, svako može postati član zajednice putem sledećeg LINKA i učestvovati u budućim događajima i programima Putujuće klimatske akcije. Centar za promociju nauke obići će još sedam lokacija, a naredne dve su Sarajevo i Skoplje.

Podsećamo da je u sklopu Climateurope2 Roadshow programa otvoren i javni poziv Klimatske akcije kroz poeziju i fotografiju. Prijave su i dalje otvorene, a možete se prijaviti na ovom LINKU

Ostale aktivnosti