ЦПН на конференцији „Наука и јавне политике“ Универзитета у Новом Саду

ЦПН на конференцији „Наука и јавне политике“ Универзитета у Новом Саду

Финална конференција Еразмус+ пројекта Public policy making and analysis одржана је 11. и 12. априла 2022. у згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду руководећа је организација Еразмус+ пројекта чији је пун назив Interdisciplinary Short Cycle Programs in Public Policy Making and Analysis. Пројекат започет 2018. године, уз учешће више партнерских организација из Велике Британије, Француске, Холандије и Србије, посвећен је разматрању путева и пракси којима наука и научна истраживања могу да допринесу креирању и развоју јавних политика повезаних са важним друштвеним темама, изазовима и актуелностима.

Финална конференција пројекта је 11. и 12. априла окупила представнике партнерских организација, независне експерте и стручњаке из различитих области друштвеног и научног живота, који својим активностима доприносе динамици и односима између ових области. Тако су међу темама конференције била и питања одрживости, климатских промена и заштите животне средине, јавног здравља, пандемије и дезинформација, али и образовања, употребе нових технологија и свеприсутне доступности великих база података.

Поред бројних учесника из различитих научних и друштвених сфера, на конференцији је говорио и Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а, који је представио активности Центра у контексту неколицине повезаних тема и оквира попут научних политика, повезивања научне заједнице и доносилаца одлука, AI програма и интердисциплинарних истраживања на размеђу науке и уметности. Излагање под називом ”Science Society relations: UNESCO global framework in a time determined by AI” имало је посебан фокус на активностима Центра у оквиру великог, глобалног конзорцијума Хоризонт 2020 пројекта RRING, кроз који је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, донет први национални извештај на Унескове Препоруке о науци и научним истраживачима.

Остале активности