У Котору озваничена сарадња између Института за биологију мора и ЦПН-а

У Котору озваничена сарадња између Института за биологију мора и ЦПН-а

У понедељак, 11. августа, у просторијама Института за биологију мора Универзитета Црне Горе, у Котору, потписан је Меморандум о сарадњи између Института и Центра за промоцију науке Републике Србије.

Меморандум о сарадњи потписали су др Милица Мандић, испред Института за биологију мора и Данијела Вучићевић, в.д. директора Центра за промоцију науке. Овај меморандум допринеће остваривању заједничких циљева две институције у области научноистраживачке, стручне и образовне делатности.

„Од самог оснивања, Центар за промоциjу науке је учествовао у партнерским активностима, заједничким пројектима и развоју ширег регионалног позиционирања промоције науке и подршке научној култури и писмености, кроз програмске активности на фестивалима науке, конференцијима и другим догађајима. Сарадња са Институтом за биологију мора, започета је кроз европски пројекат Climateurope2, који ради на креирању европске заједнице корисника климатских сервиса. Драго ми је што смо данас имали прилику да организујемо јавне програме посвећене климатским истраживањима, као и да посетиоцима представимо климатску капсулу “, изјавила је в.д. директора ЦПН-а Данијела Вучићевић.

У склопу будуће међународне сарадње, планиране су активности које ће у фокус ставити локалне и регионалне проблеме, настале као последица климатских промена, осмишљавање иновативних решења усмерених на бољу адаптацију на климатске промене, као и стандардизацију и развој метода за ефикасно коришћење климатских података и сервиса у различитим привредним секторима. Сарадња ће обухватити и организацију летњих школа за студенте, као и кампове за средњошколце, који ће допринети подизању свесту и примењивог знања о климатским променама.

Меморандумом о сарадњи озваничен је почетак дугорочне сарадње две институције, а прве активности спроведене су већ средином августа. Центар је которској публици представио имерзивну уметничку инсталацију „Климатска капсула“ која је од 11. до 14. августа, у оквиру међународног фестивала Котор Арт, била изложена на Институту, а овом приликом организован је и панел о климатским сервисима.

Остале активности