U Kotoru ozvaničena saradnja između Instituta za biologiju mora i CPN-a

U Kotoru ozvaničena saradnja između Instituta za biologiju mora i CPN-a

U ponedeljak, 11. avgusta, u prostorijama Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore, u Kotoru, potpisan je Memorandum o saradnji između Instituta i Centra za promociju nauke Republike Srbije.

Memorandum o saradnji potpisali su dr Milica Mandić, ispred Instituta za biologiju mora i Danijela Vučićević, v.d. direktora Centra za promociju nauke. Ovaj memorandum doprineće ostvarivanju zajedničkih ciljeva dve institucije u oblasti naučnoistraživačke, stručne i obrazovne delatnosti.

„Od samog osnivanja, Centar za promociju nauke je učestvovao u partnerskim aktivnostima, zajedničkim projektima i razvoju šireg regionalnog pozicioniranja promocije nauke i podrške naučnoj kulturi i pismenosti, kroz programske aktivnosti na festivalima nauke, konferencijima i drugim događajima. Saradnja sa Institutom za biologiju mora, započeta je kroz evropski projekat Climateurope2, koji radi na kreiranju evropske zajednice korisnika klimatskih servisa. Drago mi je što smo danas imali priliku da organizujemo javne programe posvećene klimatskim istraživanjima, kao i da posetiocima predstavimo klimatsku kapsulu “, izjavila je v.d. direktora CPN-a Danijela Vučićević.

U sklopu buduće međunarodne saradnje, planirane su aktivnosti koje će u fokus staviti lokalne i regionalne probleme, nastale kao posledica klimatskih promena, osmišljavanje inovativnih rešenja usmerenih na bolju adaptaciju na klimatske promene, kao i standardizaciju i razvoj metoda za efikasno korišćenje klimatskih podataka i servisa u različitim privrednim sektorima. Saradnja će obuhvatiti i organizaciju letnjih škola za studente, kao i kampove za srednjoškolce, koji će doprineti podizanju svestu i primenjivog znanja o klimatskim promenama.

Memorandumom o saradnji ozvaničen je početak dugoročne saradnje dve institucije, a prve aktivnosti sprovedene su već sredinom avgusta. Centar je kotorskoj publici predstavio imerzivnu umetničku instalaciju „Klimatska kapsula“ koja je od 11. do 14. avgusta, u okviru međunarodnog festivala Kotor Art, bila izložena na Institutu, a ovom prilikom organizovan je i panel o klimatskim servisima.

Ostale aktivnosti