Треће окупљање ​Климатска платформе: писменост у доба климатских промена

Треће окупљање ​Климатска платформе: писменост у доба климатских промена

Треће окупљање Климатске платформе одржано је 30. августа у 17 часова у Научном клубу Центра за промоцију науке. Ово окупљање било је посвећено образовању о климатским променама и одрживости, као кључном елементу за подизање климатске писмености. 

Преглед досадашњих активности и развоја глобалних и националних агенди и политика пружила је проф. др Анђелка Михајлов, експерткиња бројних домаћих и међународних организација и тела, али и некадашња министарка задужена за заштиту животне средине и професорка Универзитета у Новом Саду.

Са Природно-математичког факултета истог Универзитета, др Игор Лешчешен је поделио резултате истраживања о статусу образовања о климатским променама у школама у нашој земљи. Његово истраживање баца светло на тренутно стање и могућности за унапређење наставних програма у овом важном сегменту. Две невладине организације су представиле своје активности кроз пројекте на којима су тренутно ангажоване – EcoHub, која спроводи радионице за децу у основним школама и тренинге за студенте, и Амбасадори одрживог развоја и животне средине, која кроз мрежу Еко школа укључује вештачку интелигенцију и нове технологије у учење о клими.

Центар за промоцију науке је овом приликом представио своја два пројекта. Еразмус+ Carbon Act је усмерен на интеграцију образовних програма о клими на више нивоа формалног образовања. Хоризонт Европа пројекат IMP>ACT развија паневропски систем вредновања и оцењивања успешности повезаних образовних програма на свим нивоима формалног образовања, као и кроз неформалну наставу, креирајући својеврсни оквир неопходних климатских компетенција.

Климатска платформа наставља своју мисију повезивања експерата, активиста и разноврсних организација, који раде на решавању климатских изазова, са циљем да се створе заједничка решења и подстакне акција на свим нивоима друштва. 

Придружите нам се на следећем окупљању и активно учествујте у овом важном дијалогу!

Остале активности