Treće okupljanje ​Klimatska platforme: pismenost u doba klimatskih promena

Treće okupljanje ​Klimatska platforme: pismenost u doba klimatskih promena

Treće okupljanje Klimatske platforme održano je 30. avgusta u 17 časova u Naučnom klubu Centra za promociju nauke. Ovo okupljanje bilo je posvećeno obrazovanju o klimatskim promenama i održivosti, kao ključnom elementu za podizanje klimatske pismenosti. 

Pregled dosadašnjih aktivnosti i razvoja globalnih i nacionalnih agendi i politika pružila je prof. dr Anđelka Mihajlov, ekspertkinja brojnih domaćih i međunarodnih organizacija i tela, ali i nekadašnja ministarka zadužena za zaštitu životne sredine i profesorka Univerziteta u Novom Sadu.

Sa Prirodno-matematičkog fakulteta istog Univerziteta, dr Igor Leščešen je podelio rezultate istraživanja o statusu obrazovanja o klimatskim promenama u školama u našoj zemlji. Njegovo istraživanje baca svetlo na trenutno stanje i mogućnosti za unapređenje nastavnih programa u ovom važnom segmentu. Dve nevladine organizacije su predstavile svoje aktivnosti kroz projekte na kojima su trenutno angažovane – EcoHub, koja sprovodi radionice za decu u osnovnim školama i treninge za studente, i Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, koja kroz mrežu Eko škola uključuje veštačku inteligenciju i nove tehnologije u učenje o klimi.

Centar za promociju nauke je ovom prilikom predstavio svoja dva projekta. Erazmus+ Carbon Act je usmeren na integraciju obrazovnih programa o klimi na više nivoa formalnog obrazovanja. Horizont Evropa projekat IMP>ACT razvija panevropski sistem vrednovanja i ocenjivanja uspešnosti povezanih obrazovnih programa na svim nivoima formalnog obrazovanja, kao i kroz neformalnu nastavu, kreirajući svojevrsni okvir neophodnih klimatskih kompetencija.

Klimatska platforma nastavlja svoju misiju povezivanja eksperata, aktivista i raznovrsnih organizacija, koji rade na rešavanju klimatskih izazova, sa ciljem da se stvore zajednička rešenja i podstakne akcija na svim nivoima društva. 

Pridružite nam se na sledećem okupljanju i aktivno učestvujte u ovom važnom dijalogu!

Ostale aktivnosti