ЦПН на Фестивалу Арс Електроника

ЦПН на Фестивалу Арс Електроника

Представници Центра за промоцију науке и ове године посетили су Фестивал Арс Електроника у Линцу. Арс Електроника, организатор овог великог уметничког догађаја, дугогодишњи је партнер ЦПН-а на великом броју европских пројеката.

Највећи фестивал новомедијске уметности на свету окупио је, од 4. до 8. септембра, у Линцу љубитеље уметности, науке и технологије. Посећеност Арс Електроника фестивала, који се ове године одржавао под слоганом HOPE: who will turn the tide, надмашила је очекивања и оборила све досадашње рекорде. Линц је угостио чак 1260 уметника, научника, научних комуникатора, предузетника и активиста из 67 земаља са свих светских меридијана, међу којима су били и представници Центра за промоцију науке. Укупан број посетилаца премашио је 112.000, што је највећа посећеност у историји овог фестивала.

Програм се одвијао на чак 18 локација, на којима је у ових пет дана одржано 498 догађаја: изложби, перформанса, трибина, радионица, панела, додела награда, музичких и сценских наступа. У Центру Арс Електроника, на Дунаву, посетиоци су могли да виде изузетно занимљиву сталну изложбену поставку на неколико нивоа, али и Арс Електроникин Deep Space 8K. Реч је о специјалном дигиталном простору који је, захваљујући резолуцији од 33 милиона пиксела и најсавременијој ласерској и 3Д технологији са пројектором од 16×9 метара, у стању да креира невероватно искуство виртуелне реалности.

Имерзивно искуство Катедрале Нотр Дам у Паризу; извор: Арс Електроника; фото: vog.photo

С друге стране Дунава, у Музеју уметности Лентос, посетиоци су могли да виде Prix Ars Electronica изложбу, у оквиру које су представљени најбољи пројекти новомедијске уметности у 2024. години, међу којима је било и оних који су добили главне награде фестивала – Златну Нику.

Као и сваке године, највећи број уметничких инсталација и програмских дешавања одвијао се у огромном бетонском здању Постситија. У више од 80.000 квадрата простора, од крова са зеленилом и биљкама до мрачних подрума, одржавале су се бројне изложбе, радионице, панели, састанци, представе, концерти и друге врсте програма.

Међу изузетним уметничким пројектима и инсталацијама изложеним у Постситију ове године, посебно се истиче изложба радова подржаних кроз S+T+ARTS иницијативу Европске комисије. Циљ ове иницијативе је да повеже уметничку праксу и технолошки развој како би подстакла нове приступе и идеје у иновационој политици Европске уније и уметности уопште. У фокусу су појединци и пројекти који значајно доприносе решавању друштвених, еколошких и економских изазова у Европи.

Награђени рад Calculating Empires Владана Јолера и Кејт Крафорд, у склопу изложбе S+T+ARTS пројеката у Постситију; извор: Арс Електроника; фото: vog.photo

Поред европских, ове године у оквиру исте изложбене поставке нашли су се и радови афричких уметника, развијени у оквиру иницијативе STARTS4Africa, као и пројекти које су уметници развили кроз резиденцијалне програме STARTS in the City. Два нивоа испод, у подруму Постситија, постављена је изложба HOPE: the touch of many, која је тему овогодишњег фестивала осветлила из различитих перспектива.

Ове године у Постситију по први пут су одржавани састанци на различите теме – од грађанске науке, односа уметности и иновација, дигиталне трансформација па све до проширене реалности – на којима су учесници могли да дискутују, упознају нове људе и повежу се са њима. У овим састанцима, као и у другим пројектним састанцима и активностима учествовали су и представници Центра за промоцију науке. Они су уједно имали и велики број билатералних сусрета са различитим партнерима, представницима разноврсних организација, уметницима, истраживачима и потенцијалним сарадницима.

Концерт COCON који изводи Чело октет из Амстердама, извор: Арс Електроника; фото: tom mesic

Следеће године, фестивал Арс Електроника одржаће се у Линцу, од 3. до 7. септембра.

Аутор насловне фотографије: tom mesic; извор: Арс Електроника.

Остале активности