Rezultati projekta EUDigitalDeal predstavljeni na konferenciji Learning Innovations Summit

Rezultati projekta EUDigitalDeal predstavljeni na konferenciji Learning Innovations Summit

Centar za promociju nauke učestvovao je na konferenciji Learning Innovations Summit, održanoj na Kipru 13-14. septembra 2024. godine. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta EUDigitalDeal kroz M3 lab edukativni program Centra.

Learning Innovations Summit je globalni događaj koji se održava na godišnjem nivou, a ima za cilj da dovede u prvi plan transformativno putovanje obrazovanja negovanjem inkluzivne i dinamične platforme gde se tehnologija i učenje spajaju.

Ove godine je tema konferencije bila „Otkrivanje budućnosti učenja i veštačke inteligencije“ kroz ispitivanje potencijalnih AI, VR, AR i XR tehnologija u obrazovanju i nastavi. Konferencija je održana 13-14. septembra na Kipru, a domaćin konferencije bio je Univerzitet u Nikoziji.

Tokom konferencije učesnici su razmenili rezultate aktuelnih i ideje o potencijalnim projektima koji bi na edukativan i svrsishodan način iskoristili moderne tehnologije u razvoju obrazovanja. Pored praktičara i nastavnika koji ove tehnologije primenjuju u praksi, učesnike su činili i predstavnici univerziteta, nevladinih organizacija, kao i državnih institucija koje imaju ulogu u unapređenju obrazovanja. Pokrivene su relevantne teme od etičkih dilema u korišćenju ovih tehnologija u edukaciji, do problema digitalne i tehnološke pismenosti, sve do preispitivanja budućnosti obrazovanja kakvog ga poznajemo.

Centar za promociju nauke je predstavio rezultate projekta EUDigitalDeal kroz koji se razmatra kako ubrzani procesi digitalne transformacije i upotrebe naprednih tehnologija, poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja, blokčejna i algoritamske obrade podataka, utiču na evropsko društvo i osnove demokratskog sistema, vrednosti i integriteta. U okviru ovog projekta, Centar je sproveo edukativni program M3 lab, čija je centralna tema bila ispitivanje upotrebe velikih podataka za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje.

Na konferenciji je predstavljena metodologija M3 lab programa i njegovi ishodi, kao i vrednosti koje smo kroz program implementirali, a na kraju i sami rezultati projekata, eksponati koji spajaju nauku o velikim podacima i umetnost, a koje su učesnici kroz kokreacijski proces osmislili i stvorili.

Ostale aktivnosti