U Sarajevu ozvaničena saradnja između Verlab instituta i CPN-a

U Sarajevu ozvaničena saradnja između Verlab instituta i CPN-a

U petak, 4. oktobra, u prostorijama Verlab instituta u Sarajevu, potpisan je Memorandum o saradnji između Instituta i Centra za promociju nauke Republike Srbije. 

Memorandum o saradnji potpisali su prof. dr Lejla Gurbeta Pokvić ispred Verlab instituta i Danijela Vučićević, v.d. direktora Centra za promociju nauke. Ovaj memorandum će doprineti dostizanju zajedničkih ciljeva obe institucije u oblasti naučnoistraživačke, stručne i obrazovne aktivnosti.

Od svog osnivanja, Centar za promociju nauke aktivno učestvuje u partnerskim inicijativama, zajedničkim projektima i razvoju šireg regionalnog okvira za promociju nauke i podršku naučnoj pismenosti. Kroz programe na festivalima nauke, konferencijama i drugim događajima, Centar je značajno doprineo unapređenju ovih oblasti. Saradnja sa Verlab institutom je uspostavljena kroz evropski projekat Climateurope2, koji ima za cilj formiranje evropske zajednice korisnika klimatskih servisa.

U okviru saradnje ove dve institucije planirane su aktivnosti koje će se fokusirati na lokalne i regionalne izazove uzrokovane klimatskim promenama. Poseban akcenat biće na razvoju inovativnih rešenja koja će omogućiti bolje prilagođavanje klimatskim promenama, kao i na standardizaciji i unapređenju metoda za efikasno korišćenje klimatskih podataka i servisa u različitim sektorima privrede. Ova saradnja će takođe obuhvatiti organizovanje raznolikih aktivnosti sa ciljem podizanja svesti i prenošenja primenjivog znanja o klimatskim promenama.

Memorandumom o saradnji ozvaničen je početak dugoročne saradnje dve institucije, a prve aktivnosti sprovedene su već početkom oktobra. Centar je sarajevskoj publici predstavio imerzivnu umetničku instalaciju „Klimatska kapsula“, koja je od 2. do 5. oktobra, u okviru Putujuće klimatske akcije Climateurope2 projekta, bila izložena ispred Tržnog centra Sarajevo, a ovom prilikom organizovan je i panel o klimatskim servisima.

Ostale aktivnosti