Одржана радионица о разумевању социјалног аспекта климатских промена

Одржана радионица о разумевању социјалног аспекта климатских промена

У среду, 16. октобра, у Научном клубу Београд, одржана је радионица „Разумевање социјалног аспекта: Кључ за ефикасну климатску акцију и комуникацију“.

Радионица се фокусирала на социјалне аспекте који утичу на спровођење климатских акција у друштву. Учесници су имали прилику да истраже узроке због којих појединци могу бити несигурни, збуњени или равнодушни према климатским иницијативама, као и разлике у перцепцији значаја одређених акција.

Гостујући предавач био је Крис де Мејер, неуронаучник, који се бави научном комуникацијом, са нагласком на комуникацији о климатским променама. Он се кроз своја истраживања бавио тиме како људи доносе одлуке и зашто долазе у сукобе чак и ако им се циљеви поклапају. Др Де Мејер је са учесницима радионице обрадио теме као што су неуронаучна основа ефикасне комуникације, процеси доношења одлука у мозгу, разумевање разноликих одговора на климатске промене и стратегије нарације (енгл. storytelling) које подстичу позитивне промене.

Кроз интеграцију мисаоних експеримената, динамичних дискусија, наратива и метафора, присутни су сазнали како неуронауке могу постати кључни алат у разумевању различитих публика, ефикасној комуникацији о климатским променама и мотивисању појединаца да предузму акције које доприносе решавању климатских изазова.

Крис де Мејер је део конзорцијума LEVERS пројекта и његова посета је била део пројектних активности у вези са оснаживањем учесника у пројекту, пре свега у домену ефикасне комуникације унутар заједнице, као и комуникације ка спољним сарадницима, и општој популацији. Како сам LEVERS пројекат има за циљ подизање свести о климатској правди, др Де Мејер је био ту да полазнике обучи како да на интересантан и успешан начин допремо до људи у нашој заједници, и инспиришемо их да предузму кораке у својој околини у циљу спречавања климатских промена.

Остале активности