„Храна будућности“ на Food Vision фестивалу

„Храна будућности“ на Food Vision фестивалу

Трећи међународни сајам вина, хране и туризма „Винска визија Отвореног Балкана“ одржан је протеклог викенда на Београдском сајму, а посебно место на сајму заузео је програм Food Vision фестивал, који је окупио и  четири престижне научноистраживачке установе на којима се изучавају храна и прехрамбене технологије.

Поред такмичарског програма професионалних кувара и ревијалне изложбене поставке земаља учесница, Food Vision фестивал је посебан нагласак ставио на иновације у индустрији хране. Технолошко-металуршки факултет Универзитета у Београду, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Институт за сточарство Београд и Научни институт за прехрамбене технологије Универзитета у Новом Саду током три дана трајања сајма фокусирали су се на „храну будућности“, приказали резултате пројеката у области развоја нових технологија за прераду и производњу хране, технике којима се унапређују пољопривредна производње кроз примену иновативних агротехнолошких решења, те резултате истраживања у области развоја нових прехрамбених производа, са посебним акцентом на функционалне састојке, контролу квалитета и примену биотехнолошких процеса.

Представљање Министарства науке, технолошког развоја и иновације кроз наведене институције организовао је Центар за промоцију науке, а тродневни догађај је пружио прилику да се научне институције и академска заједница повежу са привредом, указујући на кључну улогу науке у обезбеђивању хране будућности – хране која је безбедна, нутритивно богата и одржива.

Остале активности