Treći međunarodni sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ održan je proteklog vikenda na Beogradskom sajmu, a posebno mesto na sajmu zauzeo je program Food Vision festival, koji je okupio i četiri prestižne naučnoistraživačke ustanove na kojima se izučavaju hrana i prehrambene tehnologije.
Pored takmičarskog programa profesionalnih kuvara i revijalne izložbene postavke zemalja učesnica, Food Vision festival je poseban naglasak stavio na inovacije u industriji hrane. Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za stočarstvo Beograd i Naučni institut za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu tokom tri dana trajanja sajma fokusirali su se na „hranu budućnosti“, prikazali rezultate projekata u oblasti razvoja novih tehnologija za preradu i proizvodnju hrane, tehnike kojima se unapređuju poljoprivredna proizvodnje kroz primenu inovativnih agrotehnoloških rešenja, te rezultate istraživanja u oblasti razvoja novih prehrambenih proizvoda, sa posebnim akcentom na funkcionalne sastojke, kontrolu kvaliteta i primenu biotehnoloških procesa.
Predstavljanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacije kroz navedene institucije organizovao je Centar za promociju nauke, a trodnevni događaj je pružio priliku da se naučne institucije i akademska zajednica povežu sa privredom, ukazujući na ključnu ulogu nauke u obezbeđivanju hrane budućnosti – hrane koja je bezbedna, nutritivno bogata i održiva.