Прехрамбене иновације

Прехрамбене иновације

Резултати међународног CAPINFOOD пројекта о иновацијама у прехрамбеном сектору представљени 17. децембра на конференцији у Научном клубу ЦПН[:]

DSC_0029

У среду 17. децембра 2014. године у Научном клубу Центра за промоцију науке одржана је национална конференција CAPINFOOD на којој су представљени резултати истоименог пројекта. Након поздравне рече проф. др Виктора Недовића, помоћника министра просвете, нaуке и технолошког развоја, представљен је основни концепт и активности које су спроведене током три године трајања CAPINFOOD пројекта. Конференција је започела у 11 и трајала до 17 часова.

unnamed

Тема CAPINFOOD пројекта је: “Унапређење окружења и подизање свести јавности о значају иновација у прехрамбеном сектору у земљама Југоисточне Европе, путем транснационалне сарадње“. Током пројекта урађена су опсежна истраживања о иновационим баријерама и начинима за њихово превазилажење у прехрамбеном сектору кроз рад фокус група и путем попуњавања упитника у којима су учествовале прехрамбене компаније, истраживачке институције, факултети и експерти из области. Спроведени су обуке о трансферу знања, ICT решењима у сектору хране, управљање ланцем хране и индустријски иновациони панели.

unnamed-2

Као резултат истраживања развијен је већи број приручника за подршку увођењу иновација у сектор хране:припручнико ICT решењима у прехрамбеном сектору, о колективном генерисању иновација и подршци иновацијама, о примерима најбоље праксе, о вођењу диалога са доносиоцима политичких одлукаи др., а под окриљем пројекта и у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије успостављено је по први пут у Србији европско такмичење студентских тимова за најбољи еко-иновативни прехрамбени производ, ECOTROPHELIA EUROPE.

unnamed-3

Као главни резултат пројекта, на скупу је презентована национална иновациона стратегија за прехрамбени сектор, која је урађена на волонтерској бази у сарадњи експерата са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, Института Михајло Пупин и уз широк консултативни процес са великим бројем актера у области производње хране. Истакнут је значај стратегије, методологија која је примењена при изради, као и глевни приоритети који су идентификовани.

capinf

Истражите више о CAPINFOOD пројекту

Поред резултата CAPINFOOD пројекта, на конференцији су презентовани значајни европски пројекти из области. Презентован је AREA пројекат, усмерен ка усавршавању младих истраживача као и усавршавању постојеће и набавци нове савремене опреме, како би се унапредила истраживањау области пољопривреде, заштите животне средине и биотехнологије. Затим пројекат Noble Ideas чији је циљ умрежавање младих истраживача у сектору агробизниса.

unnamed-1

Презентован су и резултати прве године реализације TRAFOON пројеката чији је циљ пружање подршке малим и средњим предузећима који се баве производњом традиционалне хране широм Европе кроз формирање мреже између истраживача, произвођача и других заинтересованих страна, као и база потреба привреде и база решења које нуди наука, како би се подржало предузетништво и увођење иновација у овом сектору. Произвођачи традиционалних производа од воћа, пре свега малине и шљиве, биће у у фокусу активности које ће се спровести у Србији током реализације овог пројекта који траје три године.

NCFC-Food-Image

Национална конференција је окупила представнике кључних институција заинтесованих за развој ове области:прехрамбене индустрије, факултета, института, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Покрајинског секретаријата за пољоривреду, водопривреду и шумарство, Завода за интелектуални својину, Иновационог фонда, Привредне коморе Србије, Светске банке и др. На конференцији је активно учествовао Др. Андрáс Себőк, пројектни партнер из Campden BRI непрофитне организације из Будимпеште, који је говорио на тему: Tools and methods in the CAPINFOOD project to assist food businesses in their research and innovation activities.

На коференцији су говорили и проф. др Бранко Бугарски, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Александра Дрецун директорка Центра за промоцију науке, др Ђуро Кутлача са Института Михајло Пупин, др Тања Петровић са Пољопривредног факултета Унуверзитета у Београду, др Даница Мићановић из Привредне коморе Србије, проф. др Радмила Стикић са Пољопривредног факултета Унуверзитета у Београду и Дијана Штрбац са Института Михајло Пупин.

Конференцијом је модерирао проф. др Виктор Недовић, координатор пројекта у Србији.

DSC_0038

Остале активности

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.