Радионица „Микросвет биљака“

Радионица „Микросвет биљака“

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање 15.03.2019. године, реализована је друга од три радионица пројекта Млади ботаничари”, реализатора професорки биологије Оливере Коларић и Биљане Јовановић Поповић

Радионица под називом Микросвет биљака” део је пројекта под окриљем Центра за промоцију науке, при чему је у јулу добио признање за квалитет. Радионице похађају ученици разредне и предметне наставе као и ученици средње стручне школе: ОШ Јован Поповић”, ОШ Жабаре” из Жабара, ОШ Васа Пелагић” Падеж, ОШ Брана Павловић”  Коњух и СШ Политехничка школа „Милутин Миланковић“ из Крушевца.

Реализоване су следеће активности:

13:00 – 13:15 Разговор о претходној радионици, да ли су и које биљке видели и сакупљали;

13:15 – 13:30 Упознавање са специфичностма биљака, могућност стварања хране у процесу фотосинтезе уз помоћ хлорофила и флоропласта који имају само биљке.

13:30 – 13:50 Објашњење грађе биљне и животињске ћелије

13:50 – 14:10 Презентација: „Линеови апостоли“

14:10 – 14:40 Прављење биљне и животињске ћелије уз помоћ пластелина

14:40 – 15:00 евалуација радионице

Радионица је почела представљањем учесника. Затим су учесници претходне радионице упознали остале са пројетком којим су се бавили, тј. проучавањем биљака. Наставили смо разговором о Карлу Линеу и његовим следбеницима који су проучавали биљке свуда по свету.

Разговарали смо о особинама биљака, упознали се кроз презентацију са биљном, бактеријском и животињском ћелијом.

Учесници радионицу су затим на основу презентације, фотографија и слика које су добили, од пластелина правили ћелије по свом избору. Ове ћелије су правили у кутијицама или на папиру.

На крају радионице сви учесници су погледали радове осталих група и изабрали најлепшу ћелију.

Остале активности

Politika upravljanja kolačićima

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se koriste kako bi korisničko iskustvo na veb-sajtovima bilo efikasnije. Zakonom je predviđeno da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost. Saznajte više o tome kako obrađujemo lične podatke iz naše Politike privatnosti.